×

Ijzerwijs

Ijzerwijs

IJzer vorm(t) je; het motto voor een projectweek met basisschoolleerlingen

Jaarlijks wordt in de gemeente Oude IJsselstreek de projectweek IJzerwijs georganiseerd. De locatie is de smederij van CIVON, Innovatiecentrum op het DRU Industriepark in Ulft. Aan dit project doen gemiddeld zo’n 350 leerlingen van groep 8 vanuit diverse basisscholen uit de gemeente mee. Daarnaast zijn ook leerlingen van Duitse scholen uit o.m. Bocholt en Emmerich van de partij.

Tijdens de projectweek worden de kinderen meegenomen in het ambacht van metaal bewerken. In groepjes gaan ze onder begeleiding van professionals en een grote groep vrijwilligers zelf aan de slag met smeden, vormen en gieten, metaalbewerking en koper slaan. De dingen die ze maken, mogen ze als herinnering mee naar huis nemen.

Dit initiatief maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen en activiteiten rondom het lidmaatschap van onze gemeente aan de Ring van Europese IJzersteden en de inbedding hiervan. Deze Ring is een internationaal netwerkverband van smeden en bestuurders van gemeenten die vanuit het verleden een binding hebben met de ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. Vanuit de Ring zullen ook buitenlandse smeden uit de partnersteden enkele dagen komen helpen.

Het project is in handen van de projectgroep IJzerwijs. Deze bestaat uit een afvaardiging van het Innovatiecentrum (Anita Ermers), de smid van de Oude IJsselstreek (Paul Klaasen) en drie projectleden (Leo Krul, Paul Vos, Peter van Toor) die het project mede vorm geven.

Vrijwilliger login | Privacycentrum | Fotoalbum | Copyright by CIVON Innovatiecentrum