×

Tentoonstelling van beeldend kunstenares Marij van Hameren

12 mei 2021

In het CIVON Innovatiecentrum aan de Hutteweg in Ulft is vanaf dinsdag 11 mei een tentoonstelling met het werk van beeldend kunstenares Marij van Hameren te zien.

De kunstenares toont werk dat gemaakt is naar aanleiding van het Kluunpand, een klein beschermd natuurgebied. Deze smalle strook kwetsbare natuur, waar je authentiek moerasgebied kunt vinden ligt aan de rand van Gendringen. Wat Van Hameren raakt is dat in dit kleine gebied allerlei natuurlijke processen een kans krijgen en zichtbaar zijn. Wildgroei van enorme struiken, takken die zigzaggend het beeld doorkruisen, donkere stille poelen en omgevallen bomen waar veel soorten mossen prachtig op groeien. Op het eerste gezicht een enorme chaos maar hierin valt juist veel te ontdekken. Voor Van Hameren een ideaal uitgangspunt voor schilderijen en tekeningen.

Marij van Hameren woont en werkt in de Achterhoek sinds 1994. Ze is geboren in Tegelen en kwam daar op jonge leeftijd in contact met kunstenaars die werkten in de oude ijzerfabriek aan de Maas. Haar liefde voor de Kunst was geboren. Ze woonde ruim 18 jaar in Nijmegen en volgde de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In Ulft vindt van Hameren uiteindelijk een prachtig atelier in de ijzerfabriek van de DRU aan de Oude IJssel. Het voelt als thuiskomen.

Als deze leegstaande gebouwen opgeknapt moeten gaan worden wordt het kunstenaarscollectief Kc-BREEKijzer opgericht waar van Hameren sinds dag 1 lid van is. Er worden tal van activiteiten geïnitieerd met als doel de Kunst een plek te geven. In het toenmalige ICER werd de commiesruimte ingericht als een Kunstwerkplaats. Publicaties, exposities, festivals (The Big Draw), masterclasses, workshops en schildercursussen ondersteunen de noodzaak om in de fabrieken Kunst de ruimte te geven. Kc-BREEKijzer verzorgt nu deze expositie in CIVON.

Van Hameren is verontrust door de kleine plukken natuur die in de Achterhoek te zien zijn. Ze is geboeid door feit dat in deze minibosjes een groot aantal diersoorten en planten een habitat heeft. De natuur kruipt waar die gaan kan. Het is onduidelijk wat zich daar afspeelt. Hier is ruimte voor de beleving. Het gaat haar om de verrassing, het onbekende dat je tegenkomt als je het bekende tegemoet treedt. Hierbij laat ze zich graag verrassen door het onvoorspelbare, vooral in de materiaalwerking. Het materiaal speelt een beslissende rol. Haar werk ontstaat meestal uit contact met de werkelijkheid en de beleving daarvan. Een nieuwe beleving van ruimte is van belang, de suggestieve ruimte in een plat vlak, de werkelijke ruimte in en om een 3-dimensionaal werk. De werken zijn daardoor min of meer herkenbaar.

De tentoonstelling is van 11 mei t/m 20 augustus toegankelijk op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur – 17.00 uur. Vanwege corona is het noodzakelijk om via aanvraag@civon.nl  het bezoek aan te melden. Mondkapjes verplicht.

CIVON Innovatiecentrum.  Hutteweg 32. 7071 BV  Ulft.

Info Kc-BREEKijzer: www.kc-breekijzer.nl

 

Vrijwilliger login | Privacycentrum | Fotoalbum | Copyright by CIVON Innovatiecentrum